توجه به نحوه تعویض آب آکواریوم، یکی از نکات مهم برای نگهداری از ماهیها داخل آکواریوم است. آب داخل آکواریوم میتواند به علت پسماندهای غذایی و فضولات، کثیف شده و به تعویض مرتب نیاز داشته باشد. یادگیری نحوه تعویض کردن آب آکواریوم مهم است؛ زیرا در صورت رعایت نکردن اصول تعویض آب، ممکن است آب آکواریوم پس از مدت کوتاهی تغییر رنگ داده و به ماهیها صدمه وارد شود. برای دانستن نحوه تعویض آب آکواریوم تا آخر این مطلب با ما همراه باشید.
چرا باید آب آکواریوم را تعویض کنیم؟
آب داخل آکواریوم به علت وجود موادی مثل فضولات، پسماندهای غذایی، حتی مواد شیمیایی کثیف میشود. بههمینمنظور لازم است آب آکواریوم را بهطور مرتب تعویض کنیم. البته، با استفاده از فیلتراسیون و سیفون کردن آب، میتوان برخی از مواد زائد و مضر را از آب دور کرد، اما برای از بین بردن تمامی مواد موجود در آب، نمیتوان تنها به فیلتراسیون متکی شد. عوض کردن آب آکواریوم یک راهکار مفید و مناسب است که هم میتواند آلودگی آب را کاهش داده و هم کمبود عناصر مفید ماهیها را جبران کند.
انواع روشهای تعویض آب آکواریوم
شما برای تعویض آب آکواریوم میتوانید از دو روش دستی و اتوماتیک استفاده کنید. هر کدام از روشهای تعویض آب آکواریوم مزایا و معایب خاص خود را دارند.
تعویض آب آکواریوم با دستگاه اتوماتیک
دستگاه تعویض آب اتوماتیک یک روش ساده و کاربردی برای تعویض مناسب آب داخل آکواریوم است. اگر از آکواریومهای بزرگ و پر حجم نگهداری میکنید، پیشنهاد ما استفاده از دستگاه تعویض آب اتوماتیک است. برای کار با این دستگاه، لازم است یک طرف لوله دستگاه را به شیر آب متصل کرده و یک طرف دیگر را داخل آکواریوم بگذارید. دستگاه ابتدا آب داخل آکواریوم را خالی میکند و سپس با استفاده از شیر، دوباره آب مخزن آکواریوم را پر از آب میکند. این روش برای افرادی که وقت کافی یا سطل مناسب برای تعویض آب آکواریوم ندارند، مناسب است.
تعویض آب آکواریم به صورت دستی
اگر دستگاه تعویض آب اتوماتیک ندارید، باید تعویض آب آکواریوم را بهصورت دستی انجام دهید. پیشنهاد ما این است آب آکواریوم را خودتان بهصورت دستی تمیز کنید. هنگامیکه دستگاه اتوماتیک، آب آکواریوم را خالی میکند، آن را با آب شیر جایگزین میکند. آب شیر باید چند ساعت از قبل کنار گذاشته شود تا برای اضافه شدن به داخل مخزن مفید باشد.
مراحل تعویض آب آکواریوم
قبل از اینکه تعویض آب آکواریوم را شروع کنید، لازم است از قبل یک سطل پر از آب آماده کرده و محلول اصلاح آب را درون آن بریزید. این محلول مواد مضر و خطرناک آب را از بین برده و شرایط سالمی برای زندگی ماهیها فراهم میکند. ما توصیه میکنیم آب شیر را به صورت مستقیم داخل آکواریوم وارد نکنید. همچنین، قبل از اضافه کردن آب به مخزن آکواریوم، مواد لازم و ضروری مثل نمک برای آب شور و املاح معدنی لازم را به آب داخل سطل اضافه کنید. برای خرید محلولهای مورد نیاز آکواریوم های متنوع به فروشگاه سفیرآب مراجعه کنید.
۱. تمام اتصالات برقی را خاموش کنید
اولین مرحله برای تعویض آب آکواریوم، خاموش کردن دستگاههای برقی متصل به آکواریوم است. بنابراین، دستگاههایی مثل بخاری، فیلتر، چراغ و سایر اجزای الکتریکی را از برق بکشید. احتمال پاشیدن آب به اطراف هنگام تعویض کردن آب آکواریوم زیاد است. پس بهتر است وسایل برقی را دورتر از آکواریوم قرار دهید.
۲. آکواریوم را با پد جلبک پاک کنید
جلبک تمایل زیادی به رشد کردن در مخزن آکواریوم به خصوص روی شیشهها دارند. بنابراین، در مرحله دوم، مخزن آکواریوم را با یک پد جلبک پاک کنید. با این کار، جلبکهایی که ممکن است در آنجا رشد کنند، از بین خواهند رفت.
۳. خارج کردن آب از مخزن آکواریوم
در مرحله سوم، نوبت به خارج کردن آب از داخل مخزن آکواریوم میرسد. برای این کار میتوانید از سیفون و سطل استفاده کنید. انتهای بزرگ سیفون را داخل آکواریوم قرار دهید و سپس آب را به داخل سطل هدایت کنید. استفاده از سیفون آکواریوم باعث میشود شنهای بستر آکواریوم نیز تمیز شوند. شنهای آکواریوم باید بهآرامی تمیز شوند تا فضولات و ضایعات آلوده از آنها خارج شود.
۴. تعویض مقدار مناسب آب
بسته به اینکه آب آکواریوم چقدر آلوده است، میتوانید یک دوم الی یک سوم از آب آکواریوم را هفتهای یکبار خارج کنید. اگر آکواریوم بیش از حد آلوده شده است، تا ۷۵ درصد آب را خارج کنید. البته، باید مراقب باشید که خارج کردن این حجم از آب به ماهیها و سایر ساکنان آکواریوم آسیبی نرساند.
۵. بررسی سطح PH آب
قبل از اضافه کردن آب جدید به آکواریوم، حتماً سطح PH آب را بررسی کنید. سطح PH آب جدید باید با سطح PH آب قبلی یکسان باشد تا تغییرات چشمگیری داخل مخزن آکواریوم بهوجود نیاید.
۶. بررسی وسایل و دمای آب
قبل از اضافه کردن آب جدید، وسایل تزئینی و دستگاههای متصل به آکواریوم را بررسی کنید تا مطمئن شوید سالم هستند. همچنین، دمای آبی که قرار است اضافه کنید باید با دمای قبلی آب آکواریوم یکسان باشد.
۷. مرحله آخر تعویض آب آکواریوم
پس از پایان تعویض آب، وسایل تزیینی و دستگاههای الکتریکی را به آکواریوم بازگردانید و آنها را روشن کنید. پس از اطمینان از انجام تمامی موارد گفته، آب جدید را به آرامی وارد آکواریوم کنید تا وسایل تزئینی و سنگریزههای داخل آن جابهجا نشوند.
بهترین زمان برای تعویض آب آکواریوم
در شرایط عادی و هنگامیکه آب آکواریوم شما به زودی آلوده نمیشود، ۱۰ درصد از حجم آب را هر هفته یا ۱۵ الی ۲۰ درصد در دو هفته یک بار آب آکواریوم را تعویض کنید. مقدار آبی که باید تعویض شود به کیفیت آب و تمیزیاش بستگی دارد. همچنین، به این نکته توجه کنید که تعویض فراوان آب میتواند وضعیت آکواریوم را به هم ریخته و مشکلات زیادی را برای ماهیها و سایر ساکنان آن ایجاد کند. علاوهبراین، اگر آکواریوم خود را بهتازگی خریداری کردهاید، لازم است بعد از ۱۵ روز ۲۵ درصد آب را تعویض کنید؛ اما درحالتکلی، تعویض ۲۵ درصد آب در هر یک الی دو هفته به سلامت و تمیز ماندن مخزن آکواریوم شما کمک میکند. همچنین، دستورالعمل تعویض آب برای مخازن کوچک و بزرگ به شرح زیر است:
- اگر از مخزن کوچک نگهداری میکنید، لازم است هر هفته ۱۰ الی ۱۵ درصد از آب را عوض کنید.
- اگر از مخزن آکواریومی بزرگتری نگهداری میکنید، پیشنهاد میکنیم هر هفته ۲۰ درصد آب را تعویض کنید تا آکواریوم شما تمیز باقی بماند.
نکات لازم برای تعویض آب آکواریوم
برای اینکه هنگام تعویض کردن آب آکواریوم با مشکلات زیادی مواجه نشوید، لازم است به برخی نکات توجه کنید. در ادامه به مهمترین نکات هنگام تعویض آب آکواریوم اشاره کردهایم:
- فیلتر آب را تنها در صورتی که بسیار کثیف شده باشد تمیز کنید؛ زیرا تمیز کردن بیشازحد فیلتر باعث از بین رفتن باکتریهای مفید آکواریوم میشود.
- وسایل تزیینی را به هیچ عنوان با صابون و مایع ظرفشویی تمیز نکنید؛ چراکه مواد شیمیایی موجود در این محصولات برای ماهیها مضر هستند.
- اگر از آب لولهکشی برای پر کردن مخزن آکواریوم استفاده میکنید، لازم است به مدت سه روز آب را در سطلی نگهداری کنید تا کلر آن کاملا خارج شود.
- پس از تعویض آب، هر روز کیفیت آب را آزمایش کنید تا سطح پیاچ آن در حالت تعادل باقی بماند.
- از وسایلی مانند اسفنج، سیفون شن یا ماسه و دو سطل تمیز برای تعویض آب استفاده کنید.
- هنگام وصل کردن دستگاههای برقی، مطمئن شوید که دستانتان کاملاً خشک باشد تا به خودتان آسیب نرسانید.
- اگر از آکواریوم آب شور نگهداری میکنید، دستورالعملهای نمک آکواریوم را دنبال کنید تا سطح شوری در آکواریوم جدید حفظ شود.
- هنگام تعویض آب نباید سطح آب در مخزن بیش از ۲۵ درصد پایین نیاید. با این کار اطمینان حاصل میکنید که ماهیها بهراحتی با آب جدید سازگار شده و به سیستم ایمنی آنها شوک وارد نمیشود.
همچنین، اگر تجهیزات لازم برای تعویض آب آکواریوم را ندارید، نگران نباشید. با مراجعه به فروشگاه سفیر آب تمامی لوازم نظافت و سیفون آکواریوم را خریداری کنید.
مشکلات رایج در تعویض آب آکواریوم
اگر نتوانید تعویض آب آکواریوم را بهدرستی انجام دهید، با مشکلاتی مواجه خواهید شد. این مشکلات هم میتوانند بر ماهیهای شما و هم بر کیفیت آب آکواریوم تأثیر بگذارند. بنابراین، اگر نمیخواهید با مشکلات رایج در تعویض آب آکواریوم مواجه شوید، باید طبق دستورالعملهای گفتهشده عمل کرده و تعویض آب را بهصورت صحیح انجام دهید. از مشکلات رایج در تعویض آب آکواریوم میتوان به فهرست زیر اشاره کرد:
- خالی کردن یکباره کل آب آکواریوم
- فراموش کردن قطع اتصال لوازم برقی مربوط به آکواریوم مثل فیلتر یا بخاری
- اضافه کردن مستقیم آب شیر به داخل آکواریوم بدون توجه به توصیههای گفتهشده
- فراموش کردن بررسی دما و PH آب جدید اضافه شده به مخزن
- عدم تمیز کردن وسایل تزئینی مخزن آکواریوم
- عدم در نظر گرفتن شرایط هر کدام از ماهیها برای تعویض آب آکواریوم
جمعبندی
اگر تمایل دارید ماهیهای خود را در یک آکواریوم سالم و تمیز در شرایط خوب و مناسب نگهداری کنید، لازم است به کیفیت و تمیزی آب توجه بسیاری داشته باشید. هر کدام از ماهیها به مواد مخصوص خودشان احتیاج خواهند داشت. بنابراین، باید قبل یادگیری نحوه تعویض آب آکواریوم و اضافه کردن مواد مورد نیاز به آن، در مورد ماهیهای ساکنان آکواریوم خود اطلاعات کافی داشته باشید. با اینکار، قادر هستید به نحو احسن تعویض آب آکواریوم را انجام دهید. اگر در مورد ماهی خود اطلاعاتی ندارید، میتوانید به قسمت معرفی ماهیهای آکواریوم آب شور و آب شیرین در سایت سفیر آب مراجعه کرده و اطلاعات زیادی کسب کنید.